Ekstreme naturgaspriser rammer Europa

18. oktober 2021

Artikel fra EnergiWatch:

Ekstreme naturgaspriser rammer Europa

Energiprischokket i Europa er kun lige begyndt. Så brutalt er budskabet fra konferencen Energy Intelligence Forum. Alene inden for det seneste døgn er prisen på naturgas steget til 100 euro pr. megawatt-time, hvilket er den højeste nogensinde.

Målt på energiindhold svarer det til 190 dollars for en tønde råolie fra Nordsøen, skriver EnergiWatch. Imidlertid er den højeste pris nogensinde på råolie fra Nordsøen ”kun” 147,50 dollars pr. tønde, der blev nået i sommeren 2008 umiddelbart før finanskrisen.

Så sent som i januar i år var prisen på den toneangivende europæiske naturgas, Dutch Title Transfer Facility (TTF), 16 euro pr. MWh. Det på trods af at vedvarende energi i 2020 overtog rollen som den primære kilde til elektricitet i EU.

Det er ikke kun i Europa, at naturgaspriserne tordner i vejret. I Asien handles flydende naturgas til 35 dollars pr. MMBtu, hvilket også svarer til 190 dollars pr. tønde.

- Verdensmarkedet for naturgas er ramt af den perfekte storm, og det har betydet en femdobling af priserne i Europa og Asien. Langvarige forsyningsproblemer, lave lagerbeholdninger, kraftig efterspørgselsvækst og den forestående vinter over den nordlige halvkugle betyder, at naturgaspriserne efter alt at dømme vil forblive på det høje niveau i hvert fald frem til foråret 2022, fastslår Toby Wilmington, økonom i rådgivningskoncernen Oxford Economics.